ניתוח קטרקט
קרקט (בעברית – ירוד) , הינו מצב שבו עדשת העין מעכירה וכתוצאה מכך נוצר מצב של טשטוש ראיה. הגורמים להתפתחות קטרקט רבים , הגורם השכיח ביותר הינו ההתבגרות והזקנה . מטרת הניתוח היא הסרת העכירות המפריעה לקרני האור להיכנס לעין והחלפת העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית שתמקד את קרני האור על הרשתית ותשפר את הראיה.
ניתוח קטרקט מודרני מבוצע ברוב הפעמים , תחת הרדמה מקומית דרך פתחים זעירים , בצידי הקרנית. באמצעות מכשור זעיר, העדשה העכורה מפורקת ונשאבת אל מחוץ לעין ובמקומה מוחדרת דרך פתח זעיר עדשה מלאכותית הנפרשת בתוך העין ותופסת את מקומה ואת תפקידה של העדשה הטבעית.
העדשה המלאכותית , המושתלת בעין עשויה להיות עדשה חד-מוקדית (מונופוקאלית) המאפשרת ראייה טובה בפוקוס לטווח שנקבע מראש: רחוק ביניים או קרוב. המנתח קובע את חוזק העדשה לפי המדידות שנעשו בבדיקה הטרום ניתוחית. ניתן לשלב בין עדשות מונופוקאלית ולהשתיל בעין אחת עדשה המכוונת לראיה לרחוק ובעין השניה עדשה המכוונת לטווח הראיה הקרוב, שילוב זה נקרא מונויז’ן והוא מאפשר להפחית את התלות במשקפיים במטופלים מתאימים המעוניינים בכך.
ישנן עדשות מתקדמוץ יותר הנחשבות לעדשות “פרימיום”, עדשות פרימיום מספקות תיקון מורכב של האור הנכנס לעין אך אינן מתאימות לכל המטופלים –
עדשות טוריות (צילינדר) – עדשות אלה הן לרוב עדשות מולטיפוקאליות בעלות מרכיב מיוחד המתקן גם את האסטיגמטיזם (צילינדר) בקרנית. עדשות טוריות מיועדות למטופלים אשר יש להם צילינדר ידוע בקרנית הדורש תיקון. עדשות אלו נמצאות תחת קטגוריה של עדשות “פרימיום” מכיוון שצריך להתאים לכל מטופל את העדשה הספציפית עבורו ולהניח אותה בתוך העין זויית המדויקת על מנת לתקן בצורה היעילה ביותר את הצילינדר. עדשה טורית מפחיתה באופן משמעותי את האסטיגמציה ולכן מפחיתה את הצורך במשקפיים לאחר הניתוח למטופלים הסובלים מצילינדר קרניתי.
עדשה רב-מוקדית (מולטיפוקאל) מאפשרת במטופלים מסוימים להפחית את התלות במשקפיים לרחוק ולקרוב. לעדשה זו יתרון של הפחתת התלות במשקפיים אך היא איננה מתאימה לכל המטופלים, בדומה למשקפי מולטיפוקאל.
העדשה המולטי פוקאלית מאפשרת למטופל חדות ראיה ומיקוד טוב לקרוב ולרחוק ללא צורך בתיקון חיצוני של משקפיים. עדשה זו מתאימה רק לחלק מהמטופלים ואינה מומלצת לחולי גלאוקומה או למטופלים שאינם מסתדרים עם משקפיי מולטיפוקאל. לצורך קבלת תועלת מירבית מעדשה מולטי פוקאלית מומלץ להשתיל עדשה כזו בשתי העיניים.
ניתוח קטרקט עם לייזר – (FLACS – Femto Laser Assisted Cataract Surgery) – ניתן לבצע שלבים ספציפיים בניתוח הקטרקט באמצעות לייזר, הלייזר מאפשר לבצע חתכים מדוייקים יותר בניתוח אך אינו משנה באופן משמעותי את עיקר הניתוח או את תוצאותיו.
הלייזר בו משתמשים בניתוח קטרקט הוא לייזר מהיר ומדויק מאד, שיכול לבקע רקמות כדי ליצור פתחים וחללים, כמו גם לעזור בשבירת העדשה העכורה שבעין. הלייזר משמש כדי ליצור גישה לעדשה וכן כדי לרכך ולשבור את החומר העכור שבעדשת העין.
ניתוח קטרקט הינו הליך כירורגי קצר יחסית , המבוצע בדרך כלל בהרדמה מקומית תחת טיפות ובמהלכו מחליפים את העדשה העכורה בעדשה מלאכותית.
הסבירות לסיכונים ולסיבוכים בניתוח קטרקט נמוכה , ההחלמה מהניתוח היא קצרה והחזרה לשגרה יחסית מהירה.
הניתוח משפר את איכות החיים למטופלים רבים.
מומלץ לשוחח לפני הניתוח עם הרופא המנתח על מנת לשמוע על האפשרויות המתאימות לכם, לתאם ציפיות, להבין את ההליך לעומקו ואת צפי החחלמה לאחר הניתוח.
ד”ר גולדברג הוא בעל התמחות ייחודית בניתוחי קטרקט מורכבים ובלייזר