סוגי גלאוקומה

גלאוקומה מהווה את אחת הסיבות העיקריות לעיוורון בעולם. לא מדובר במחלה ספציפית אחת,  אלא בקבוצת מחלות הגורמות לנזק מתפתח,  הדרגתי ובלתי הפיך לעצב הראיה. 

נזק זה מתאפיין באובדן ראייה היקפי מתקדם ומראה אופייני פתולוגי  של ראש עצב הראיה.  הפגיעה בראיה באה לידי ביטוי,  בצמצום הדרגתי הולך וגדל של שדה הראיה עד לכדי איבוד מלא של הראיה. לכן, בשלבי המחלה המוקדמים החולה לא חש בהפרעה בראיה , למרות שהנזק הולך ומתקדם.

הסיבות לגלאוקומה שונות ומגוונות ,  אך התוצאה הסופית היא  – נזק בלתי הפיך לעצב הראיה ולראיה. ללא אבחון וטיפול נכון ומקצועי במחלת הגלאוקומה , המחלה מתקדמת והמטופל יאבד יכולות התלויות בשדה הראיה ההיקפי שלו כמו היכולת לנהוג בבטחה ולהחזיק ברשיון נהיגה כחוק, באם המחלה אינה מטופלת היא עלולה להגיע למצב של עיוורון או לראיה מוגבלת ביותר.

נהוג לחלק את סוגי הגלאוקומה השונים לפי המנגנון: גלאוקומה מסווגת לגלאוקומה פתוחת זווית או סגורת זווית. הזווית היא הזווית הנוצרת בין הקרנית והקשתית ובה נמצא הפתח למערכת ניקוז הנוזלים של העין. אצל אדם הסובל מגלאוקומה סגורת זווית (או גלאוקומה עם זווית צרה) הפתח למערכת הניקוז חסום ולכן לא מתאפשרת זרימה. אצל אדם הסובל מגלאוקומה פתוחת זווית הפתח למערכת הניקוז פתוח אך המסננת שבתוך מערכת הניקוז עצמה חסומה או לא מתפקדת.

גלאוקומה פתוחת זווית (Open Angle Glaucoma) – גלאוקומה פתוחת זווית  היא הגלאוקומה השכיחה ביותר  בעולם המערבי ומרבית החולים בישראל סובלים ממנה. כאמור, בסוג זה של גלאוקומה הזווית פתוחה ולכן הפתח אל צינור הניקוז פתוח, אך המסננת (הרשת הטרבקולרית) שבתוך המערכת חסומה וכך יש זרימה פחותה אל מערכת הניקוז. לרוב גלאוקומה פוחת זווית היא מחלה כרונית והנזק הוא תוצאה ישירה של כמות הזמן הו הלחץ התוך עיני הוא גבוה וכן עד אילו ערכים הלחץ התוך עיני עולה.

הסיבות להתפתחות סוג זה של גלאוקומה הן רבות: דלקות חוזרות בעין (אובאיטיס) חבלה בילדות שגרמה לדימום או לפיזור של פיגמנט בעין, משקעים עיניים דוגמאת פסאודואקספוליאציות (PXF), שימוש בסטרואידים ועוד.

ברוב המטופלים הסובלים מגלאוקומה פתוחת זווית טיפול עם טיפות או לייזר SLT  יספיק על מנת להגיע ללחץ המטרה.

חשוב לציין שלייזר SLT מבוצע על פני הרשת הטרבקולרית (המסננת) ולכן רק בגלאוקומה פתוחת זווית בה ניתן להגיע ולכוון את הלייזר ישירות על מבנה זה, ניתן לבצע לייזר SLT.

במטופלים הזקוקים להתערבות ניתוחית ניתן לבצע ניתוח מעקף למערכת הניקוז הטבעית ע”י ניתוח זעיר פולשני עם השתלת צינור זעיר (דוגמאת (PRESERFLO טרבקולקטומיה או השתלת מסתם שיותר מעקף למערכת הטבעית. ניתוח מסוג אחר הוא ניתוח בו מסירים חלק או את כל הרשת הטרבקולרית (המסננת) וחושפים את צינור הניקוז כך שינקז באופן ישיר את הנוזל העודף הגורם לעליית הלחץ, אלה הם ניתוחים דוגמאת GATT  או KDB. 

גלאוקומה סגורת זווית (Closed Angle Glaucoma) בגלאוקומה מסוג זה יש מגע או קירבה מסוכנת  בין הקרנית לקשתית. זוהי הגלאוקומה הנפוצה ביותר במזרח אסיה. גלאוקומה סגורת זווית יכולה להיות אקוטית(מיידית) או כרונית (איטית)

גלאוקומה סגורת זוית אקוטית – Acute Angle Closure Glaucoma AACG – נקרא גם התקף סגירת זווית אקוטי  – זהו מצב חירום ברפואת עיניים – בהתקף שכזה הקשתית “נדבקת” לקרנית 360 מעלות בצורה שסוגרת לחלוטין את הפתח למערכת הניקוז. כתוצאה מכך יש עלייה מהירה הלחץ התוך עיני לערכים מסוכנים של 50-60 ממ”כ. המטופל יסבול מכאב חריף שבד”כ גם יגרום לכאב ראש חד צידי מסביב לעין ובמצח, טשטוש ראיה עקב בצקת קרנית, אודם עיני עקב הלחץ הגבוה שמונע את זרימת הדם הורידי. במקרה של התקף סגירת זווית יש לפנות בדחיפות בדיקה במיון עיניים על מנת לאפשר טיפול מהיר כל זמן בהמצב הפיך (לרוב בשעות הראשונות)

במטופלים בהם בבדיקת הרופא נמצאת זווית צרה, בה הקשתית קרובה לקרנית באופן מסוכן שיכול להתפתח להתקף סגירת זווית, ניתן להציע טיפול מניעתי במטרה למנוע התפתחות של התקף סגירת זווית.

ישנם 2 אפשרויות עיקריות למניעת התקף סגירת זווית:

  1. לייזר אירידוטומיה  PI – Peripheral Iridotomy –  טיפול לייזר זה מיועד לאנשים הסובלים מגלאוקומה עם זווית צרה או סגורה. מטרת הטיפול היא למנוע או לטפל בהתקף חריף של גלאוקומה בו הלחצים עולים במהרה כתוצאה מסגירת הזווית (הפתח למערכת הניקוז) ויכולים לפגוע ברקמות השונות בעין.  במהלך הטיפול יוצרים פתח (אירידוטומיה) בקשתית, המאפשר לנוזל בעין לזרום באופן חופשי בין החלק אחורי לחלק הקדמי בעין  ולזווית להיפתח באופן מקסימלי כך שעדיין יתאפשר ניקוז מיטבי דרך מערכת הניזקוז בעין.
  2. ניתוח קטרקט  – למטופלים שיש להם גם קטרקט (עכירות בעדשה) ניתן להציע טיפול מניעתי עם ניתוח קטרקט. הסיבה שניתוח הקטרקט מונע את התקף סגירת הזווית הוא בכך שהעדשה בעין ממוקמת מאחורי הקשתית ו”דוחפת” אותה קדימה לכיוון הקשתית. בניתוח קטרקט מוציאים העדשה הטבעית בעוביה כ-5 מ”מ ומשתילים עדשה מלאכותית העובי כ-1 מ”מ. החלפת העדשההעבה לעדשה מלאכותית דקה מאפשרת לקשתית “ליפול” אחורה, רחוק מהקרנית מה שורם לפתיחת הזווית שנמצא בין הקרנית לקשתית. במקרים קיצוניים בהם הלחץ התוך עיני הוא מאוד גבוה בעין עם גלאוקומה סגורת זווית ניתן אף להציע לבצע ניתוח קטרקט גם אם בעדשה הטבעית  היא זכה ואין צורך בניתוח קטרקט לשיפור הראיה.

גלאוקומה סגורת זוית כרונית Glaucoma  Chronic Angle Closusure – בסוג זה של גלאוקומה יש היצרות או חסימה חלקית של הפתח למערכת הניקוז. גם בסוג זה של גלאוקומה הטיפול הראשוני יהיה לרוב עם טיפות להורדת לחץ תוך עיני. במקרים בהם הלחץ לא יהיה מאוזן עם טיפות לרוב לא ניתן יהיה לבצע לייזר SLT  מכיוון שהזווית סגורה. במטופלים כאלה שאינם מאוזנים יהיה ככה”נ צורך בהתערבות ניתוחית. גם כאן ניתן לדון בניתוח קטרקט כצעד ניתוחי ראשון. מומלץ להתייעץ עם מומחה גלאוקומה לפני ביצוע הניתוח על מנת לדון באפשרות של ניתוח משולב של קטרקט וגלאוקומה.