קטרקט

הפירוש של המונח “קטרקט”,  הינו עכירות בעדשת העין.  המונח בעברית נקרא “ירוד”.

העדשה נמצאת מאחורי הקשתית והאישון ותפקידה הוא למקד את קרני האור אל הרשתית. העדשה הטבעית בגיל צעיר היא שקופה ומאפשרת מעבר חלק  של קרני האור בדרך אל הרשתית.

כאשר מתפתחת עכירות בעדשת העין נוצר קושי במעבר קרני האור דרך העדשה, כתוצאה מכך התמונה שמגיעה לרשתית ומשם למוח היא חשוכה ומעורפלת וגם הצבעים נראים עמומים. הדבר דומה להתבוננות בנוף דרך חלון מלוכלך או משקפיים מלוכלכים ועכורים, התמונה שתתקבל תהיה מטושטשת ולא ברורה.

בנוסף מכיוון שהעדשה יכולה להיות עכורה באופן לא סימטרי יכול להתפתח קטרקט אשר יגרום לשבירה לא אחידה של קרני האור ויוביל לסנוורים ולקושי בראיית לילה. 

בדרך כלל, שקיפות העדשה נפגעת כתוצאה משינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל המטופל, אך היא יכולה להופיע בגיל צעיר יותר עקב מחלות כמו סכרת,  ניתוח עיני קודם, חבלה בעבר או שימוש בתרופות כגון סטרואידים.

מבחינת שכיחות  הקטרקט  כ40%  מהאוכלוסייה מעל גיל 60 יהיו כבר עם תסמינים הקשורים לקטרקט אך הוא בהחלט יכול גם להופיע בגיל צעיר יותר. הקצב שבו מתפתח הקרקט שונה בין אנשים שונים ולפעמים במטופל אחד יכולה להתפתח המחלה בעין אחת בקצב מסוים ובעין השנייה בקצב שונה לחלוטין.

 

תסמיני קטרקט:

  1. שינוי תכוף במרשם המשקפיים
  2. ירידה הדרגתית בראייה 
  3. קושי בקריאה
  4. סינוור מאור בוהק כמו אור שמש או  פנסים  בלילה.
  5. ראייה מעורפלת ומטושטשת.
  6. הילות מסביב למקורות אור.
  7. קושי בראיית לילה.
  8. ירידה בחדות הצבעים והצורות.
  9. אובדן הצורך במשקפיי קריאה 

אבחון קטרקט
מגיל 50 ומעלה ,מומלץ להיבדק פעם בשנה אצל רופא עיניים. הבדיקה לגילוי מוקדם של קטרקט, היא בדיקה קלינית פשוטה ושגרתית,  בה רופא העיניים בודק בהתבוננות ישירה את מראה העדשה. הבדיקה נעשית בהרחבת אישונים על מנת שרופא העיניים יוכל לראות בבירור את מרבית העדשה הנמצאת בדיוק מאחורי האישון  (המורחב). בבדיקה ניתן לחשוף מחלות וגורמים נוספים אשר עלולים לפגוע בראייה (כגון גלאוקומה ומחלות של הרשתית או הקרנית)

חשוב לציין כי עצם התפתחות הקטרקט אינה סיבה להפנייה לניתוח. רק שילוב של תסמינים מהם סובל המטופל עם הבדיקה הקלינית הן הבסיס להפנייה לניתוח קטרקט.

 טיפול בקטרקט
כאשר מתפתח קטרקט הגודם לתסמינים אצל המטופל. הפתרון היעיל היחיד לטיפול הוא ניתוח קטרקט.

הניתוח נעשה בחדר ניתוח ייעודי תחת מיקרוסקופ. במהלך הניתוח מבצע המנתח פתחים קטנים בצידי הקרנית דרכם ניתן להכניס מכשירים מיקרוסקופיים. המנתח משתמש במכשיר פאקואמולסיפיקציה לריסוק ושאיבת העדשה (ראה הסבר בהמשך). לאחר הוצאת הקטרקט ישתיל המנתח עדשה מלאכותית מתקדמת ושקופה ויסגור את הפתחים בקרנית. הניתוח מבוצע בד”כ בהרדמה מקומית, ללא אשפוז ואורך כ-15-20 דקות. 

במפגש טרום ניתוח הקטרקט מבוצעים מדידות של העין על מנת להתאים את העדשה המלאכותית שתושתל במהלך הניתוח. ישנן עדשות סטנדרטיות (מונופוקליות) הנמצאות בסל הבריאות ועדשות פרימיום מתקדמות (טוריות או מולטיפוקליות) אשר אינן בסל.
סוגי עדשות מלאכותיות הניתנות להשתלה במהלך ניתוח קטרקט:
1. עדשה מונופוקלית – חד מוקדיות –  העדשה הסטנדרטית הנפוצה ביותר. כלולה בסל הבריאות. עדשה זו נועדה לאפשר תיקון למרחק קבוע מראש: לרחוק (צפייה בטלוויזיה, הליכה ברחוב) למרחק ביניים (מחשב) או לקרוב (קריאה). בדרך כלל תושתל עדשה עם מרחק מוקד לראיה טובה למרחק, כך שבמהלך היום יום המטופל יהיה מסוגללראות טוב למרחק ולא יהיה תלוי במשקפיים לנהיגה, הליכה ברחוב או צפייה בטלויזיה. כאשר מרחק המוקד הוא למרחק לרוב לא יהיה צורך בתיקון עם משקפיים למרחק אך לצורך מיקוד לקרוב יהיה צורך במשקפיי קריאה לאחר הניתוח. תאורטית ניתן לקבוע מרחק מוקד לביניים או לקרוב אך המשמעות היא שלצורך ראיה למרחק יהיה צורך במשקפיים. 

  1. עדשה טורית – עדשה זו מתקנת גם את הצילינדר או האסטיגמטיזם של הקרנית (מתאימות למי שמרכיב משקפיים עם תיקון צילינדר). אינה כלולה בסל הבריאות.
  2. עדשה מולטיפוקל –  רב מוקדיות – בדומה לעדשות מולטיפוקל במשקפיים – מאפשרת ראיה לקרוב ולרחוק ללא תלות במשקפיים. בעדשה זו יש ויתור על קונטרסט ואיכות הראיה אך היא מורידה את הצורך במשקפיים לאחר הניתוח.

טכנולוגיה מתקדמת בניתוח הקטרקט:

1.Phacoemulsification – המכשיר הנפוץ היותר הנמצא בשימוש בניתוח קטרקט הוא מכשיר ה”פאקואמולסיפיקציה”. מכשיר זה אחראי לריסוק העדשה הטבעית ושאיבת החלקיקים הנוצרים מתוך העין, הוא פועל כמו “פטיש אוויר” מיניאטורי המרסק את העדשה הטבעית תוך כדי שאיבה של החלקיקים הקטנים אל מחוץ לעין.
2. קטרקט עם לייזר – ניתוח הקטרקט מורכב ממספר שלבים. בעשור האחרון התפתח תחום השימוש בלייזר Femtosecond ועם ההתפתחות הטכנולוגית הוחל השימוש בו לביצוע השלבים הראשונים בניתוח הקטרקט. ניתוח זה נקרא  FLACS (Femto Laser Assisted Cataract Surgery) . היתרון בשילוב טכנולוגית הלייזר הוא ברמת הדיוק בביצוע השלבים הראשונים היכולים אף לקצר את זמן הניתוח ומאפשרים שימוש באנרגיה נמוכה יותר במהלך ניתוח הקטרקט.